Jag vill att min hund ska lyda för att den vill det!

 2013-03-07    19:45:00   av:hippieflikka
För ett par veckor sedan bestämde jag mig för att det är dags att en gång för alla träna Timmy när det kommer till hundmöten. Timmy är nämligen en pratsam hund, han kan skälla när vi leker eller när han är glad. Dvs, det hör till hans personlighet. (Det var lätt att lära honom "skall" kan jag säga hehe)
Men det är inte lika roligt när han gör sig hörd bara för att han ser en annan hund. Han har inget agg eller liknande mot andra hundar, han lägger sig för alla, det handlar snarare om att han vill göra alla i området inklusive mig uppmärksam på vad som händer.
 
 
Tyvärr kan det tära på ens tålamod ibland, speciellt när man är ute med båda hundarna för då har man liksom inte riktigt samma koll/kontroll att försöka ligga steget före. Och jag har väldigt sällan haft egentid med Timmy, då Johan inte alltid haft hundarna så mycket och eftersom Timmy har svårt för att vara själv hemma så har jag varit tvungen att ta tillvara på de få stunder jag haft utan honom (för att handla, uträtta ärenden osv).
 
Men för ett par veckor sedan fick jag flera dagar med honom och det var riktigt roligt att träna med honom. Han är så jäkla duktig när han får en riktig chans att visa det, men han behöver vägledning (vilket jag inte riktigt kunnat tillgodose när jag alltid haft båda hundarna). Men nu är vi på gång i alla fall. Han får numera en uppgift när vi möter hundar, antingen gå fot bredvid mig o ha ögonkontakt eller sitta ner o ha ögonkontakt. Och han är så jävla bra!! Häromdagen gick han, eller snarare trippade, så fint bredvid mig och hade ögonkontakt hela tiden medan en annan hund gick på andra trottoaren och trots att den andra hunden skällde så fokuserade Timmy helt på mig (jag var förberedd med klicker och godis). Och den här gången var ändå Nemo med, men det var inga problem alls (även om jag fick säga till Nemo att flytta lite på sig för att det var Timmy jag tränade haha, han var också godissugen).
 

 
Två bilder på Timmy, första bilden är tagen när han var liten och den andra bilden är tagen i höstas tror jag. Både visar i alla fall hur bra det är att träna kontakt och hur duktig Timmyboy är på det.
 
Med andra ord så behöver Timmy en uppgift att fokusera på, för att "behärska" sig. Och jag anser personligen att det är så man ska gå till väga när det kommer till hundträning. Det vill säga, det är bra mycket bättre att visa hunden vad man vill att den ska göra istället för att bestraffa när den gör nåt man inte vill att den ska göra. Visa ett alternativ helt enkelt och gör man detta o belönar när hunden gör rätt så lär den sig snabbt vad som gynnar den mest (med andra ord är det roligare att exempelvis gå fint o ha ögonkontakt med matte för då får man beröm och godis istället för att skälla på andra hundar för då får man ingen belöning eller uppmuntran etc).
 
Det skapar en mycket bättre relation mellan hund o ägare om man tränar med positiva metoder.
Sen är ingen perfekt, man kanske inte varje gång har tillräckligt med tålamod eller man kanske har mindre energi en dag o därmed svårt för att träna eller vara positiv. Jag har många gånger tappat tålamodet och argt sagt till hundarna att ge fan i att skälla. Men varje gång det har hänt så har jag fått dåligt samvete o mått skit, för jag vet ju att det inte är hundarnas fel. Det är i stället mitt fel för att jag inte varit tydligare/tränat bättre etc. Men man är trots allt inte mer än mänsklig och vet man med sig att det inte är rätt sätt att hantera situationen så är det bara att lära sig av sina misstag och träna vidare.
 
Att gasta eller rycka i koppel etc kan kanske få hunden att sluta för stunden men den lär sig knappast någonting av det utan risken är snarare att den fortsätter och eventuellt trappar upp beteendet, det finns risk för att hunden till slut inte alls gillar andra hundar eller tror att den måste skydda sig ännu mer (genom att skälla/morra/göra utfall) eftersom den kopplar samman obehag med andra hundar. Och har man det såhär varje promenad så tycker man nog snart att det är jobbigt att vara ute med hunden, vilket kanske leder till att den får mindre aktivering/motion och så känner den av att ägaren hela tiden är på "sin vakt" och då är det ju faktiskt inte alls konstigt om hunden också är det eftersom det är vad som "förväntas" av den samt att den kanske känner ett behov av att skydda matte eller husse då denne är orolig/nervös/vaksam.
 
Det behöver givetvis inte alltid bli eller vara så här men det är rätt vanligt. Allt blir en ond cirkel och den som får lida mest är givetvis hunden. Visst kan man säga nej till sin hund och vissa hundar tål/behöver lite mer än andra. Att vara bestämd och tydlig är inte samma sak som att vara hård. Men att bestraffa sin hund fysiskt (eller psykiskt) gör inte att hunden ser upp till dig, den kanske lyder, men vill man ha en hund som lyder för att den är rädd för dig eller osäker för att göra fel? Är det inte bättre att ha en hund som lyder för att den verkligen vill göra det, för att den tycker om dig och får ut något positivt av det?
 
Nemo går lös bredvid husse.
Han hade frihet, han hade valmöjligheter. Givetvis passade han på att springa också, men han försvann aldrig ur sikte och han stannade alltid och väntade in oss om han var en bit framför oss.
Eller så strosade han lugnt på vid sidan om en... Bilden är tagen för drygt ett år sedan och jag gillar den mycket, då jag kommer ihåg promenaden och hur skönt det var att kunna lita på sin hund, trots att man går på ett motionsspår, omgiven av skog och hunden är lös.
 
 
Två gamla bilder på mig och Nemo.
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!