Kortisoninjektion!

 2014-04-14    18:06:24   av:hippieflikka
Känner mig faktiskt lite hoppfull för första gången på väldigt länge.
Idag har jag varit hos sjukgymnasten och tränat samt fått 30 minuters massagebehandling. Jag rehabtränar numera cirka två gånger i veckan, än har jag inte märkt av någon förbättring, värken är fortfarande densamma. Men ortopeden sa ju att det handlar om sjukgymnastikträning i minst 6 månader innan jag kan förvänta mig resultat eller om det visar sig att jag måste opereras.
 
I alla fall så tog jag upp frågan om kortinsoninjektion under det första året som jag hade min värk (fick den ju i november 2009) men de jag pratade med då sa alla olika saker och jag har ju dessutom aldrig fått en riktig diagnos för min värk förrän jag träffade ortopeden i februari 2014. Både han och min nuvarande sjukgymnastik har ställt sig lite frågande till varför jag aldrig fått testa kortisoninjektion då det är vanligt vid diagnosen impingement, men jag antar att det är för att ingen tidigare på allvar har utrett vad min värk egentligen beror på...
 
Men nu ska jag äntligen få testa det!! Låter kanske konstigt o dumt att jag är så glad över det för kortison är ju inte direkt ett förstahandsval men tro mig, jag har testat det mesta de senaste 4 åren...
 
Dessutom har jag stora problem med min allergi. Jag testade mig för några år sedan och då visade det sig främst vara gräspollen som jag är allergisk mot men nu verkar allergin bara blivit värre o värre för jag kan knappt vara utomhus alls på våren och sommaren känns det som. Ögonen och näsan rinner konstant på mig, det räcker med en runda runt kvarteret ibland alltså... ögondropparna och nässprayen hjälper inte tillräckligt och jag kan inte äta allergimedicinen regelbundet för då blir min restless legs värre... 
Och kortison kan även hjälpa om man har svår allergi, pappa fick exempelvis ta kortisonsprutor när han hade det som värst med sin allergi och det hjälpte honom.
 
Nu har jag precis avslutat ett telefonsamtal med min läkare på vårdcentralen och jag tog upp allt detta med honom. Då jag själv läst på en del det senaste (alltid bäst att vara förberedd, påläst osv för ibland har man nästan bättre koll än läkarna själva) föreslog jag att jag skulle få en kortisoninjektion främst för allergin för då får man effekt i hela kroppen.
(De vanligaste injektionsvätskorna av kortison heter Depo-Medrol som kan sprutas i leder eller ges i muskel, den ger då effekt i hela kroppen, samt Lederspan som bara sprutas i leder och verkar då lokalt.)
 
För även om jag har stora problem med min värk så är jag ändå såpass van vid att alltid ha ont. Jag har dessutom problem med en del andra krämpor så jag kan känna mig lite skeptisk till att vara spruta in kortison i axeln då jag är rädd att det inte skulle göra så mycket som jag hoppas på... Så istället tänker jag att det nog kan vara bättre att få effekt i hela kroppen, så att allergiproblemen minskas drastiskt och har jag tur så kanske det även påverkar resten av kroppen så värken/inflammationen i helhet lättar.
 
 
 
Dessutom bad jag om att få näringsdrycker på recept efter tips från syrran vilket jag också nu ska få. Detta då jag har svårt för att hålla vikten, trots att jag äter (även om det inte alltid är så bra/nyttig mat...) så går jag sällan upp i vikt och ibland går det även neråt. Så här lite som jag väger nu har jag typ aldrig vägt tidigare och min mage är ju som den är (dvs helt ras) så jag verkar sällan få behålla något så kan nog vara bra att få lite "extra näring" vid behov. Är väl egentligen ett "lyxproblem" att gå ner i vikt men jag vill verkligen inte gå ner mer, dessutom har det gjort att jag ständigt fryser och även om mitt blodtryck är bra så är det ofta väldigt lågt och jag får numera blodtrycksfall flera gånger om dagen... 
 
Som sagt, känner mig äntligen lite hoppfull för första gången på länge. Ska inte ta ut för mycket än men känns förbannat skönt att nån gång ibland få känna så här, att det faktiskt kanske finns en möjlighet att jag kan börja må bättre. Om inte annat för att fortsätta orka kämpa vidare.
 
 Tom

Hur gick det sen? Hjälpte kortisonet nånting?

 2015-10-05    19:59:10
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!