Timmy akut till Blå stjärnan i helgen

 2014-07-28    16:07:00   av:hippieflikka
Ja, livet fortsätter att rulla på och visa att man aldrig kan slappna av. Timmy är fortfarande sjuk och jag tänkte nu uppdatera lite om vad som hänt sedan jag skrev om honom sist (går att läsa här).
(Och för den som är trött på att jag skriver om hundar eller mitt liv så är det helt frivilligt att läsa om ni nu inte visste det redan...)
 
Efter första akuttiden på Bohusläns smådjursklinik måndagen den 7 juli blev Timmy bättre, allmäntillståndet förbättrades snabbt, han åt utan problem och svullnaden på halsen gick även ner. Jag pratade med veterinären torsdagen den 10 juli för uppdatering och fick svar på proverna och det visade sig då att provsvaret inte var hundraprocentigt men det kunde röra sig om en ofarlig hudreaktion (vilket dock inte kändes helt troligt). Trots att han ätit smärtstillande och antiinflammatoriskt i en vecka kom svullnaden tillbaka måndagen den 14 juli. Så på torsdagen ringde jag veterinären igen och vi fick en tid för återbesök fredagen den 18 juli. Nytt blodprov togs, som då visade att inflammationen i kroppen försvunnit. Veterinären stod dock utan svar på vad det kunde röra sig om så hon skickade oss vidare, en remiss till Blå stjärnan (jobbigt att inte få några svar men bra av henne att kunna säga att hon inte vet och istället skicka oss vidare och inte typ bara skicka hem oss). I alla fall så ringde Blå stjärnan mig måndagen den 21 juli och gav oss en tid onsdagen den 30 juli. Nu blev det dock akutare än så... 
 
Timmys hals och svullnad den 22 juli,
på väg att bli större...
 
I onsdags (23 juli) tyckte jag att svullnaden blivit något större men då Timmy fortfarande kunde äta samt inte var allmänpåverkad valde vi att avvakta och se hur det skulle utveckla sig. I torsdags tyckte jag att han verkade lite slöare än vanligt men är ju svårt att veta om det "bara" är värmen eller något annat. I fredags var Timmy hos Johan då jag skulle gå ut med mina syskon på Uddevallakalaset.
 
Johan ringde och väckte mig på lördagsmorgonen och var orolig då Timmys svullnad blivit större och det dessutom hade gått ett hål på den så att det kom ut lite var och blod. Timmy hade heller inte druckit eller ätit frukosten trots godsaker i skålen. Jag bad honom direkt att ringa Blå Stjärnan, och dom tyckte att vi skulle komma in akut, så Johan lånade en bil och sen åkte vi iväg.

Det kom in ett par hundar som behövde gå före oss när vi satt i väntrummet och det blev två timmars väntetid, vilket var ett rent helvete för både mig och Johan. Timmy blev nämligen bara sämre och sämre, han la sig under bänken o ville vara ifred, han tittade inte ens på omgivningen eller de andra hundarna i väntrummet och det började även blöda mer ur såret.
Det kändes helt ärligt talat som att han när som helst skulle kunna ta sitt sista andetag typ.

När vi kom in så pratades det först på ultraljud igen och en skiktröntgen på måndag men först skulle han rakas igen på halsen. Jag frågade om han inte kunde få lite lugnande för första gången då det kändes oschysst att utsätta honom för mer undersökningar nu när bölden var så stor och sköterskan höll med mig, så Timmy fick lite lugnande så det inte skulle behöva bli allt för jobbigt för honom
.
Timmy efter att ha fått lugnande och blivit rakad. Här ser ni hur stor bölden blivit, den blev alltså ungefär dubbelt så stor på ett par dagar.
 
Dom fick raka på ett mycket större område denna gång; Svullnanden var från första början ungefär som ett stort plommon, i journalen står det att den i lördags var lika stor som en tillplattad grapefrukt, då kanske ni får ett hum om skillnaden. När dom rakat beslutade dom sig för att se om det gick att tömma bölden vilket det gick. En massa var och blod rann ut, i journalen står det "bölden tömdes på minst 1 dl var". Sen bestämdes det att han skulle läggas in för att få dropp då han inte ätit eller druckit, han skulle även få mediciner och bölden skulle dräneras (vid dräneringen tömdes bölden på ytterligare 1-2 dl var enligt journalen, så med andra ord tömdes bölden på ca 2-3 dl var/blod sammanlagt).
Sen fick vi åka hem utan Timmy :(
 
Bölden efter första tömningen
 
Igår ringde dom från Blå stjärnan och sa att Timmy fick komma hem så vi hämtade en ynklig Timmy med bandage runt halsen vid 16-tiden.
Enligt veterinären och journalen:
Det finns en risk för att Timmy har en främmande kropp i halsen som orsakat bölden. Troligt är att han kan ha sprungit emot eller in i något med halsen (eller även fått i sig nåt i munnen utomhus) o därmed fått en "sår" inne i i halsen, inifrån typ, sen har det blivit en inflammation och en lokal infektion. De tidiga blodproven visade ju inte på nån infektion men vet. sa att den kan vara såpass lokal, en bakterieodling är tagen som vi ska få svar på i veckan. Då bölden gått ner en hel del efter dräneringen behöver man inte göra fler undersökningar i dagsläget men återkommer svullnaden så är en ct-röntgen aktuell.

 
Nu har han en dräneringsslang fastsydd i halsen o den ska sitta i 4-5 dagar. Det ska rengöras och tvättas varje dag och han behöver även ha tratt större delen. Timmy har fått smärtstillande, antiinflammatoriskt samt antibiotika som han ska äta och förhoppningsvis hjälper det och han blir helt återställd. Mest rädd är jag nog för att det ska bli infekterat nu när det är så varmt, några fluglarver o sån skit vill jag inte se. Han kommer nog inte vara så förtjust i mig efter allt detta sen då jag ju måste rengöra o kolla såret varje dag, stackarn :( Jag har även fått en tid på Bohusläns smådjursklinik här i stan på fredag för att ta bort dräneringsslangen. 
 
Igår kväll var han rätt ynklig, låg och pep/gnydde och hade ont. Han fick ha tratt under natten vilket gick bra, jag har även fått möblera om lite hemma så han kan gå utan att stöta emot möblerna. Han äter typ inte men har i alla fall fått i sig medicinerna med hjälp av brödbit och skinka, och viktigast är ju att han dricker.
 
Jag hoppas verkligen att det kan vända nu så att Timmy blir frisk, att dräneringen och medicinerna hjälper så bölden inte kommer tillbaka och att såret o allt läker fint.
Vill tacka alla som ringt, skickat sms eller skrivit på facebook för att ni orkar läsa, kommentera och för att ni bryr er om både mig och Timmy. Det värmer och betyder mycket ska ni veta!
 
En ynklig Timmy med tratt
 
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!