Timmy akut till Blå stjärnan i helgen

 2014-07-28    16:07:00   av:hippieflikka
Ja, livet fortsätter att rulla på och visa att man aldrig kan slappna av. Timmy är fortfarande sjuk och jag tänkte nu uppdatera lite om vad som hänt sedan jag skrev om honom sist (går att läsa här).
(Och för den som är trött på att jag skriver om hundar eller mitt liv så är det helt frivilligt att läsa om ni nu inte visste det redan...)
 
Efter första akuttiden på Bohusläns smådjursklinik måndagen den 7 juli blev Timmy bättre, allmäntillståndet förbättrades snabbt, han åt utan problem och svullnaden på halsen gick även ner. Jag pratade med veterinären torsdagen den 10 juli för uppdatering och fick svar på proverna och det visade sig då att provsvaret inte var hundraprocentigt men det kunde röra sig om en ofarlig hudreaktion (vilket dock inte kändes helt troligt). Trots att han ätit smärtstillande och antiinflammatoriskt i en vecka kom svullnaden tillbaka måndagen den 14 juli. Så på torsdagen ringde jag veterinären igen och vi fick en tid för återbesök fredagen den 18 juli. Nytt blodprov togs, som då visade att inflammationen i kroppen försvunnit. Veterinären stod dock utan svar på vad det kunde röra sig om så hon skickade oss vidare, en remiss till Blå stjärnan (jobbigt att inte få några svar men bra av henne att kunna säga att hon inte vet och istället skicka oss vidare och inte typ bara skicka hem oss). I alla fall så ringde Blå stjärnan mig måndagen den 21 juli och gav oss en tid onsdagen den 30 juli. Nu blev det dock akutare än så... 
 
Timmys hals och svullnad den 22 juli,
på väg att bli större...
 
I onsdags (23 juli) tyckte jag att svullnaden blivit något större men då Timmy fortfarande kunde äta samt inte var allmänpåverkad valde vi att avvakta och se hur det skulle utveckla sig. I torsdags tyckte jag att han verkade lite slöare än vanligt men är ju svårt att veta om det "bara" är värmen eller något annat. I fredags var Timmy hos Johan då jag skulle gå ut med mina syskon på Uddevallakalaset.
 
Johan ringde och väckte mig på lördagsmorgonen och var orolig då Timmys svullnad blivit större och det dessutom hade gått ett hål på den så att det kom ut lite var och blod. Timmy hade heller inte druckit eller ätit frukosten trots godsaker i skålen. Jag bad honom direkt att ringa Blå Stjärnan, och dom tyckte att vi skulle komma in akut, så Johan lånade en bil och sen åkte vi iväg.

Det kom in ett par hundar som behövde gå före oss när vi satt i väntrummet och det blev två timmars väntetid, vilket var ett rent helvete för både mig och Johan. Timmy blev nämligen bara sämre och sämre, han la sig under bänken o ville vara ifred, han tittade inte ens på omgivningen eller de andra hundarna i väntrummet och det började även blöda mer ur såret.
Det kändes helt ärligt talat som att han när som helst skulle kunna ta sitt sista andetag typ.

När vi kom in så pratades det först på ultraljud igen och en skiktröntgen på måndag men först skulle han rakas igen på halsen. Jag frågade om han inte kunde få lite lugnande för första gången då det kändes oschysst att utsätta honom för mer undersökningar nu när bölden var så stor och sköterskan höll med mig, så Timmy fick lite lugnande så det inte skulle behöva bli allt för jobbigt för honom
.
Timmy efter att ha fått lugnande och blivit rakad. Här ser ni hur stor bölden blivit, den blev alltså ungefär dubbelt så stor på ett par dagar.
 
Dom fick raka på ett mycket större område denna gång; Svullnanden var från första början ungefär som ett stort plommon, i journalen står det att den i lördags var lika stor som en tillplattad grapefrukt, då kanske ni får ett hum om skillnaden. När dom rakat beslutade dom sig för att se om det gick att tömma bölden vilket det gick. En massa var och blod rann ut, i journalen står det "bölden tömdes på minst 1 dl var". Sen bestämdes det att han skulle läggas in för att få dropp då han inte ätit eller druckit, han skulle även få mediciner och bölden skulle dräneras (vid dräneringen tömdes bölden på ytterligare 1-2 dl var enligt journalen, så med andra ord tömdes bölden på ca 2-3 dl var/blod sammanlagt).
Sen fick vi åka hem utan Timmy :(
 
Bölden efter första tömningen
 
Igår ringde dom från Blå stjärnan och sa att Timmy fick komma hem så vi hämtade en ynklig Timmy med bandage runt halsen vid 16-tiden.
Enligt veterinären och journalen:
Det finns en risk för att Timmy har en främmande kropp i halsen som orsakat bölden. Troligt är att han kan ha sprungit emot eller in i något med halsen (eller även fått i sig nåt i munnen utomhus) o därmed fått en "sår" inne i i halsen, inifrån typ, sen har det blivit en inflammation och en lokal infektion. De tidiga blodproven visade ju inte på nån infektion men vet. sa att den kan vara såpass lokal, en bakterieodling är tagen som vi ska få svar på i veckan. Då bölden gått ner en hel del efter dräneringen behöver man inte göra fler undersökningar i dagsläget men återkommer svullnaden så är en ct-röntgen aktuell.

 
Nu har han en dräneringsslang fastsydd i halsen o den ska sitta i 4-5 dagar. Det ska rengöras och tvättas varje dag och han behöver även ha tratt större delen. Timmy har fått smärtstillande, antiinflammatoriskt samt antibiotika som han ska äta och förhoppningsvis hjälper det och han blir helt återställd. Mest rädd är jag nog för att det ska bli infekterat nu när det är så varmt, några fluglarver o sån skit vill jag inte se. Han kommer nog inte vara så förtjust i mig efter allt detta sen då jag ju måste rengöra o kolla såret varje dag, stackarn :( Jag har även fått en tid på Bohusläns smådjursklinik här i stan på fredag för att ta bort dräneringsslangen. 
 
Igår kväll var han rätt ynklig, låg och pep/gnydde och hade ont. Han fick ha tratt under natten vilket gick bra, jag har även fått möblera om lite hemma så han kan gå utan att stöta emot möblerna. Han äter typ inte men har i alla fall fått i sig medicinerna med hjälp av brödbit och skinka, och viktigast är ju att han dricker.
 
Jag hoppas verkligen att det kan vända nu så att Timmy blir frisk, att dräneringen och medicinerna hjälper så bölden inte kommer tillbaka och att såret o allt läker fint.
Vill tacka alla som ringt, skickat sms eller skrivit på facebook för att ni orkar läsa, kommentera och för att ni bryr er om både mig och Timmy. Det värmer och betyder mycket ska ni veta!
 
En ynklig Timmy med tratt
 

Äventyr i Göteborg

 2014-07-16    19:31:00   av:hippieflikka
Ja, det har allt varit lite av ett äventyr att vara i Göteborg det senaste dygnet... Jag och Glenn tog tåget ner vid 15-tiden igår och som sig bör öppnades givetvis även de första ölen på vägen ner. När vi kom fram mötte vi upp Dala och Roy, för att sedan bege oss vidare till ett ställe där bland Doffe, Budda, Foppa med fler satt. De skulle också på Dylan och det va skoj att träffa en massa folk som man inte sett på länge. Fler personer dök även upp så vi var rätt många ett tag, kul! Sen traskade vi bort till Trädgårdsföreningen där kön ringlade sig lång men vi hade turen och hitta några av dom som gått dit lite tidigare hehe så vi hamnade på en bra plats i kön.
Glenn o jag i väntan mot tåget o Göteborg

Sen började äventyret. Först var jag på väg att nästan inte få komma in alls då jag hade en kamera i väskan och det var tydligen fotoförbud. Jag som ändå hade kollat upp på Trädgårdsföreningens hemsida vad som gällde angående kamera och där hade det inte stått något om fotoförbud. Kände lite panik när man inte kunde lämna kamerna på plats utan istället fick höra av hon i entrén att jag kunde lämna in den i försvaringsskåp på centralstationen. Hallå, jag står liksom i entrén till Dylan, inte fan kan jag ta mig till centralstationen o tillbaka! Blev hänvisad till en annan snubbe och till honom öste jag ur mig allt o visade hur förtvivlad jag började känna mig. Jag fick lova att inte ta upp kameran över huvud taget ur väskan, vilket jag såklart både gjorde och höll, och sen fick jag komma in. Puh.

Hängde sedan inne på serveringsområdet, drack, skålade, tjötade, rökte cigarr o sen gick Dylan upp på scen. Efter en stund ville jag få en närmare blick på honom så jag gick in på scenområdet (dit man inte fick gå med alkohol) o lämnade väskan o jackan hos Glenn. Tog mig framåt och träffade på ett norskt par som var supergoa, tjejen tog upp mig på sina axlar så att jag kunde få se något o en liten stund senare tog hennes man över så jag fick sitta på hans axlar. Samtidigt sjöng Bob Dylan "Shelter from the storm". Coolt!

Återvände sen till folket på serveringsområdet o hängde där, tills konserten började lida mot sitt slut. Då ville jag fram en sista gång o lämnade återigen jacka o väska hos Glenn. Fick sitta på en annan persons axlar, bland annat under låten "All along the watchtower". Gick sedan ett par steg bakåt o pratade med några trevliga personer varav den ena hissade upp mig på sina axlar när Dylan sjöng "Blowing in the wind". Coolt att han körde den liksom även den kanske inte direkt var så bra haha. 

När alla folk sen började röra på sig gick jag fram till scenen, jag menar, man var ju tvungen att kolla om det fanns en liten möjlighet att Dylan kanske fanns kvar där bakom o man kunde få en skymt eller liknande av honom. Hittade två schyssta personer som jag pratade med o det visade sig att dom skulle åka till Uddevalla, och de var snälla o sa att det gick bra att jag o Glenn kunde åka med.

Då blev jag snabb i fötterna för att springa tillbaka o säga till Glenn. Visade sig dock att jag inte kunde gå ut samma väg jag kom in på scenområdet och det var knappt att jag kunde gå ut från ett annat ställe heller men efter lite övertalning kom jag tillbaka till serveringsområdet, dock utan att ha en aning om var jag befann mig och var vi hade varit. Sprang runt som en tok o letade, alla folk började röra sig utåt och jag hittade inte en jäkel som jag kände. Lite smått panik kände jag då jag ju inte ens hade mobilen för den låg i väskan som alltså fanns hos Glenn.

Började ropa på honom för jag visste ju att han aldrig skulle överge mig liksom men frågan var bara var sjutton han fanns. Och en sak är säker, jag kommer aldrig mer att ropa "Glenn!" när jag är i Göteborg haha! Undra hur många gånger jag fick höra "alla heter Glenn i Göteborg" och en massa skratt när jag ropade haha... Testade att ropa på Foppa o Budda också men det var ju nästan lika många som skrattade åt mig då så fortsatte istället med mitt Glenn-ropande. En vakt kom fram undra varför jag gick o ropade Glenn i Göteborg o jag, som kände mig lite smått hysteriskt vid det laget o tröttnat på allas kommentarer, sa bland annat håll käften till vakten utan att tänka på vad jag egentligen sa haha. Han var i alla fall schysst mot mig o började följa mig till den ena utgången. Men det var inte där vi hade kommit in så jag ändrade riktning o sprang istället bort till den andra utgången. Dock fanns det ingen Glenn där...

Två andra vakter kom fram och pratade med mig, och jag tänkte som vanligt inte riktigt på hur jag uttryckte mig då jag bara tänkte på det faktum att jag stod utan mobiltelefon (det enda numret jag kunde utantill som jag kom på var liksom morsans nummer, och det var ju knappast till hjälp) så jag blev lite förbannad på den ena vakten o ifrågasatte hur fasen han kunde säga som han gjorde o att han var jävligt taskig hehe. Å andra sidan tycker jag faktiskt han var det för han sa "jag såg att dina kompisar gick så fort du hade gått in på området" när jag berättade läget o hur jag letade efter min kompis som jag visste fanns någonstans i närheten men inte var. Jag menar, så säger man väl fasen inte när nån är smått hysterisk, o jag berättat om att min kompis aldrig skulle överge mig men att jag inte visste vilken plats han kunde vara på. Kändes så onödigt av honom att säga det sådär lite hånfullt som om jag hade blivit dissad liksom.

Till slut kom jag i alla fall till den andra utgången o där såg jag tack o lov Glenn stå o vänta, snacka om att det var med glädje jag skrek "Där är han! Glenn!" o då brydde jag mig inte ett dugg om skratten o kommentarerna från folket som fanns i närheten. Gav vakterna en snabb liten kram av tacksamhet över att jag hittat honom samt som tack för hjälpen att de gått med mig o som en liten ursäkt för att jag varit lite väl rapp i käften mot dom haha.

Kvällen fortsatta sedan, vi tog en spårvagn hem till Gunnar där vi kunde slagga över natten då inga nattbussar gick hem till Uddevalla. Glenn slocknade rätt snabbt men jag är ju inte den som avslutar direkt så blev väl att vi satt uppe o drack, lyssnade på musik o tjötade fram till morgonen. När Glenn sen hade vaknat hade jag antagligen nyss somnat o inte hade det gått att få liv i mig heller o i sömnen hade jag även sagt typ att det inte var några problem att Glenn stack hem utan mig haha. Vaknade till liv senare på dagen o kunde då, med hjälp av Gunnar givetvis för annars hade jag aldrig hittat, ta en spårvagn till centralstationen. Hade turen att det gick ett tåg 20 minuter senare och när jag satt på tåget började jag verkligen må som man förtjänar efter att ha druckit sen tre-tiden dagen innan o fram till morgonkvisten. Men det är ju inte varje dag man ser Bob Dylan live liksom så helt klart värt det. 
Inte helt nykter kanske haha,
här på väg till Gunnar efter Dylan-spelningen
o äventyret med att hitta Glenn ;-)
 
Mötte upp Johan i Uddevalla som ställt upp o haft hundarna o började sen traska hemåt. Snacka om att det var skönt att komma hem! Är dock väldigt nöjd med dygnet i Göteborg, himla kul att åka iväg, träffa massa gött folk, se Dylan för första gången osv. Och ja, han var gammal men jag är mer än nöjd med 73-åringens framträdande :-) Jag hade inga direkta förväntningar alls, det går ju inte riktigt att ha när det gäller Dylan även om man alltid såklart innerst inne hoppas. Det enda som stör mig lite är att jag inte kunde ta en endaste bild under spelningen o givetvis har jag ju inte längre en smartphone heller. Men vad sjutton, det spelar ju egentligen ingen roll. Jag var på plats och det är ju det viktigaste.

Timmys morgon hos veterinären

 2014-07-07    14:47:00   av:hippieflikka
Det har varit några riktigt tuffa dagar, jag har grinat från och till kan jag erkänna. För om det är något som får mig att gråta så är det om det händer något med mina djur eller om de inte mår bra. Och det är precis vad som hänt. Timmy har varit väldigt dålig och har haft ont, det började redan i onsdags men det var först nu i helgen som det verkligen blev tydligt att han hade ont, inte mådde bra och behövde veterinärvård.

Det började med att han skrek till ett par gånger vid matdags. Sen kunde han helt plötsligt inte skälla så som han brukar när han ser andra hundar, han gnydde och det märktes att det var smärtsamt att skälla. Jag försökte kolla i munnen men såg inget o han ville helst inte gapa. I lördags och söndags blev han sämre och kunde inte äta torrfoder alls utan att få ont så då fick det bli mosad burkmat utspätt med vatten och det klarade han även om det tog ett tag att äta upp. Hans allmäntillstånd försämrades, han var låg, deppig, så fort vi kom innanför dörren sprang han till sina vanliga trygga platser, han ville inte att jag skulle öppna munnen och efter att han gnytt till när jag tagit av sele/halsband upptäckte jag även att han verkade svullen under hakan.
Inatt sov jag ingenting utan väntade bara på att klockan skulle bli åtta så att jag kunde ringa veterinären här (Bohusläns smådjursklinik, där vi varit förr). Tack o lov hade de en tid redan kl. 09 idag vilket var så himla skönt för det värsta har varit den här ovissheten och maktlösheten. Google i all ära men att söka på symptom kan vara åt helvete när man redan har dåliga erfarenheter av sjuka djur eller veterinärbesök... kollade allt från borrelia, tonsillerna, spottcysta till muskelinflammation, lymfkörtlarna osv. 
 
Veterinären började i alla fall med att känna igenom honom o lyssna på hjärtat. Hon öppnade även munnen på honom, vilket gjorde ont på honom men positivt att det gick att göra menade hon. Sen visade jag henne stället där han känns svullen o även hon tyckte det var svullet. hon kunde inte svara helt på vad det kunde vara (i journalen står det bla "kraftig mjukdelssvullnad utan fastställd orsak" som diagnos) men en gissning var att det kan handla om sköldkörteln.
 
För att försöka se vad det kunde vara blev det en röntgenbild men den visade inget specifikt. Sen gjordes blodprov och det visade på lite för högt antal vita blodkroppar, inte så högt att hon trodde det rörde sig om en infektion men tillräckligt högt för att det kan vara en inflammation. (Det var även en liten anmärkning på njurvärdena men det var inget oroväckande utan kunde bero på vätskeintaget etc.)
Slutligen så gjorde veterinären ett ultraljud på svullnaden och tog även ett prov därifrån som nu ska skickas till labb för kontroll för att se om man kan få veta mer exakt vad det handlar om. 
Timmy fick lite skägg bortrakat inför ultraljudet ;)
 
Är så himla nöjd med bemötandet av både sköterska o veterinär, de var duktiga med Timmy, lyssnade på vad jag sa och gjorde ordentliga undersökningar.
 
Timmy var så himla duktig alltså o jag är sjukt stolt över honom. Inget lugnande eller liknande behövdes, han är så tapper min lilla kämpe. Hela tiden var han stilla o snäll trots att veterinären öppnade munnen på honom, han fick ligga på sidan på röntgenbordet, bli rakad på både tass o hals, blodprov, han fick en kall ultraljudsgrej samt en nål i svullnaden etc. Inte ett ljud sa han, han höll istället ögonkontakt med mig o stod tappert ut medan jag lugnade o berömde honom.
Inte ett ljud sa han under alla undersökningar, min duktiga modiga kille!

Vi fick smärtstillande och antiinflammatorisk medicin utskrivet som Timmy nu ska få i en vecka. Veterinären ska sen återkomma när provsvaren kommer o givetvis ska jag höra av mig om han skulle bli sämre osv. Men kändes faktiskt lite som att han blev lite piggare efter besöket (han träffade ju även husse som han inte träffat på ett tag vilket han nog blev glad för). Han skällde även en gång utan antydan till smärta, han sprang heller inte direkt in o la sig när vi kom hem och han åt även med stor aptit utan att få ont i munnen.
 
Det här glada uttrycket hade han idag när vi kom hem från veterinären, vilket är stor skillnad mot hur han varit de senaste två dagarna så bara själva besöket o en början till hjälp verkar nästan ha effekt.

Nu blir det lite specialmat ett tag tillsammans med vila och medicin och så hoppas jag att han återhämtar sig o framför allt att han slipper ha ont. Jag hoppas givetvis även att det inte är någon fara med provsvaren, för jag vet ärligt talat inte om jag skulle fixa mer dåliga nyheter nu.
Så håll tummarna att det inte är något allvarligt med min älskade nallebjörn och att han snabbt blir bättre!
 
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!