Det här med flexikoppel...

 2014-03-29    20:07:00   av:hippieflikka
Jag har inte så mycket övers för flexikoppel, då jag personligen anser att så många hundägare använder det på "fel" sätt.
 
Exempelvis finns kategorin som består av (oftast äldre) människor som nästan alltid har en ettrig eller bjäbbande liten hund i andra änden av kopplet. Någon form av träning eller "uppfostran" verkar hunden inte ha fått utan den verkar mest finnas till för att skämmas bort... Dessa människor låter oftast hunden gå (och få) lite som den vill, och de verkar inte alls tänka på att andra hundar faktiskt kan reagera vid hundmöten när den lilla ettrika saken i flexikoppel kan röra sig nästintill obehindrat o kanske till och med gör utfall eller gå fram till den okända hunden. Jag har varit med om det flera gånger, möten med äldre personer vars lilla tax eller liknande är på väg fram till min hund i sitt flexikoppel eller att tanten/farbrorn inte kan ta få in sin hund intill sig om man exempelvis möts på en smalare gångbana...som ursäkt kan de le lite och säga nåt i stil med "han vill bara hälsa" men de verkar inte ha en tanke på att andra hundar kanske inte alls uppskattar det hela eller att ägaren kanske är ute o tränar med hunden (som att inte hälsa på alla hundar eller så kanske hunden fått problem med tillit till andra hundar om den blivit påhoppad tidigare osv. Att då en bjäbbande liten sak kan ha möjlighet att gå fram kan ju i vissa fall vara förödande)
 
Sen finns det den kategorin som använder flexikoppel på sina stora starka hundar som vanligtvis drar som ett ånglok och det i vanligt koppel. Och ägaren verkar då tro att ett flexikoppel gör susen, (tror dom på allvar att hunden lär sig att sluta dra med flexikopplet?!). Många gånger används flexikopplet dessutom i samband med halsband och inte sele och jag har till och med sett ägare som använt halti tillsammans med flexikoppel!!
 
Finns säkert många mer kategorier haha. Några anledningar till att jag inte är så förtjust i flexikoppel är bland annat att jag helt enkelt tycker den där dosan man håller i känns mycket krångligare än att hålla i ett vanligt koppel. Dessutom är den ju mycket mer osäker, det kanske inte alltid går att lita på spärrarna som finns och det känns också väldigt lätt att tappa "dosan" än ett vanligt koppel (som man ju kan snurra runt handleden om man vill). Tappar man den kan hunden bli väldigt rädd och i värsta fall springa bort om det vill sig riktigt illa (har hört/läst om det) då det dels kan låta läskigt om man tappar dosan och dels kan det skrämma hunden rejält att ha något stort och tungt "jagandes" efter sig om hunden fortsätter gå/börjar springa. Sen så tänker jag på det här när man låter hunden få svängrum, dvs använda flexit och inte ha hunden bredvid sig, speciellt i stadsmiljö. Det finns ju ofta en del krök där man svänger, korsningar eller så kan saker kan vara i vägen så man inte ser så långt framför sig mm. En stor chans kan ju vara att man får ett hundmöte eller något annat typ av möte utan att man själv ser det (människor som är hundrädda, cyklister, vilda djur, trafik etc). I ett sånt läge kanske man inte hinner "hala in" hunden. 
 
Det finns förstås en kategori som använder flexikopplet mer "rätt" också, och jag kan hålla med om att det finns några positiva saker med ett flexit och att det kan vara användbart. Som till en gammal hund som vill få en chans att strosa lite i sin egen takt (och som givetvis har en grundlydnad). Eller om man inte kan ha hunden lös men ändå vill att den ska få en chans till mer frihet än ett vanligt koppel ger, och då använder flexikoppel istället för löplina i skogen, på landet eller där det är säkert att låta hunden få den typ av frihet. Det viktigaste av allt om man använder flexikoppel, anser jag, är att hunden har en grundlydnad så man verkligen har kontroll över den och i tänkbara situtioner. Som att den redan KAN gå bra i vanligt koppel, att den är snäll och vare sig går fram till andra hundar eller okända människor samt att den lyssnar bra om man exempelvis vill kalla in den eller be den stanna etc.
 
Nemo är en snäll hund som inte bryr sig om vare sig människor eller hundar, han går fint i koppel och lyssnar bra. Ett bra exempel på en hund, anser jag, som kan passa för flexikoppel om man vill använda det.
 
Trots att jag inte är så förtjust i den typ av koppel så äger jag faktiskt ett flexikoppel som jag köpt nångång för länge sen. Jag kanske har använt det max 3 gånger eller så hehe, då det inte direkt är nåt för vare sig mig eller mina hundar... jag gillar vanligt koppel bäst, mina hundar kan/får vara lösa ibland och dessutom har jag ett mycket längre vanligt koppel samt löplina om behovet finns. Men idag valde jag faktiskt att använda flexikopplet på långpromenaden med Nemo (Timmy har varit hos husse tidigare idag).
Nemo har inte varit lös på ett tag och jag ville inte gå med honom helt lös nu på promenaden då jag tänkte att det säkert kan vara en del människor i rörelse med tanke på dagens väder och sträckan gick dessutom i varierad miljö (ställen med trafik bla). Sedan så är det ju trots allt förbud att ha hunden lös nu. Även om det vare sig fanns några vilda djur där jag gick och att Nemo är väldigt duktig och skötsam så kändes det onödigt. Jag kom i alla fall att tänka på att jag faktiskt har ett flexikoppel och såg det som ett slags mellanting.
 
Nemo började dock med att gå ungefär precis som i ett vanligt koppel, dvs strax bredvid eller något framför mig. Jag blev nästan lite besviken haha, tänkte ju att han kunde utnyttja flexit för en gångs skull.
 
Den främsta anledningen till att jag så sällan använder det (förutom dom uppenbara anledningarna jag skrev om längre upp) är för att det känns lite onödigt då Nemo, trots möjligheten att få mer frihet, ändå brukar gå nära mig vilket innebär att flexit inte nyttjas nåt vidare.
 
Efter en stund började han dock inse att han kunde öka avståndet något och precis som han gör när han promenerar helt utan koppel stannade han ibland för att vänta in mig (på eget bevåg utan att flexit "tagit stopp" eller var maxat.) Jag tror inte att jag använde den där spärren som finns en endaste gång under promenaden (förutom en gång precis i början för att se hur den funkade men det räknar jag inte riktigt)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sådär, nur har jag nog fått med allt om det här med flexikopplet och vad jag tänker om det haha.
Hur tänker ni andra om flexikoppel?
Använder ni det själva till era hundar och i sådana fall varför och i vilka situationer?
 
 
  En väldigt trevlig o härlig promenad blev det i alla fall :-)

Svar ang. tandskrapa

 2014-03-23    15:48:00   av:hippieflikka
Fick en kommentar med frågan om vad det är för slags tandskrapa som jag använde när jag tog bort lite tandsten på Nemo. Så här kommer ett svar, kanske är fler som undrar :-)
 
Ja, det finns särskilda tandskrapor för hund att köpa och som man alltså själv kan använda och skrapa bort lite tandsten. Precis som med allt nytt gäller det givetvis att vänja hunden och självklart bör man vara väldigt försiktig då tandskrapan är vass så man inte råkar skada hundens tandkött, emalj eller liknande (om vare sig hund eller ägare är van kan det ju vara lätt hänt att man råkar slinta eller så kanske hunden gör en hastig rörelse osv). 
 
Jag minns inte riktigt varifrån jag beställde min tandskrapa men den finns bland annat på animail.se (klicka för att komma direkt till produkten) att köpa för omkring 70-80 kr. Det finns olika sorter, man kan välja att köpa en dubbelsidig eller exempelvis en högervriden. 
 
Bild lånad från animail.se. Den visar en högervriden tandskrapa för hund.
 

Nelly på språng

 2014-03-17    14:02:00   av:hippieflikka
Det är vällan sällan som jag är helt hundfri men om jag väl är det utan att det beror på att jag måste iväg på något eller liknande så brukar jag låta köksdörren vara öppen samtidigt som Nelly får springa fritt i köket. Nelly är nämligen en nyfiken, social och lekfull kanin så hon brukar numera uppskatta att även få hoppa ut i hallen för att checka läget samt springa av sig. Och det är så himla roligt och underhållande att se henne göra det hihi. Oftast sitter jag vid skrivbordet/datorn samtidigt och då ser jag ibland i ögonvrån hur hon kommer springandes i hallen, stannar upp o undersöker något, för att sedan göra några glädjeskutt fram och tillbaka :-)
Och hon har blivit modigare ju mer hon fått vara ute, i början höll hon sig nära köksdörren så att hon snabbt kunde skutta in igen om hon ville men nu uttnyttjar hon hela hallen (på mattan) och hon bryr sig inte heller om vad jag pysslar med. I fredags va hon ute senast och jag blev så full i skratt när jag skulle gå på toaletten och mötte henne där hon satt utanför toadörren haha.
 
 
Nelly på språng i hallen :-)
 

Ett tråkigt inlägg om vardagen

 2014-03-10    11:02:00   av:hippieflikka
Min sömn kan vara rätt oregelbunden och i veckan var det några dygn som jag knappt sov alls på. Men det tog jag igen i helgen kan man säga då jag bokstavligt talat sov mig igenom den. Ja, förutom inatt, då gick det inte så bra men det var väl väntat eftersom jag typ sov från fredag natt till söndag eftermiddag på det stora hela...
 
 
Med andra ord känns det som att jag borde göra lite nytta idag och försöka ta till vara på dagen. Vilket inte och för sig inte känns överdrivet kul med tanke på att jag jämt o ständigt plågas av den här förbaskade värken. Men på tisdag har jag i alla fall fått en tid hos en ny sjukgymnast så det ska bli skön att få igång (förhoppningsvis nu med rätt rehabilitering så att säga).
 
Jag började i alla fall dagen med lite hantering av Nemo. Hans munhälsa har alltid varit rätt bra tidigare men jag antar att åldern kan ta ut sin rätt. Han har ju nyss fyllt sju år och ska jag erkänna har jag inte varit så noga med att sköta om hans tänder regelbudet (som att borsa dem mm). Hans tänder har alltid varit rätt fina och vita men nu har han börjat få lite mer tandsten det senaste och dessutom luktar han lite mer ur munnen så tror det är dags att börja använda plague off regelbundet i maten numera. Morgonen startades i alla fall med borttagning av lite tandsten på hörntänderna, det var inte så mycket och jag fick bort det mesta faktiskt
Jag har själv en sån där tandskrapa och tack o lov så är Nemo lätt att ha och göra med när det kommer till såna saker.
Oftast betyder all slags hantering uppmärksamhet för honom, och det kan han aldrig få för lite av enligt han själv. Förutom att skrapa bort lite tandsten borstade jag även bissarna på Nemo, klippte några klor samt kollade igenom honom (tack o lov verkar fästningarna inte än ha dykt på här)
 
 
Nu börjar tvättiden också (förhoppningsvis, får dubbelkolla noga nu så att jag har bokat rätt, sist jag skulle tvätta tog jag ju fel på datumet och råkade börja tvätta på en annans tvättid så jag fick avbryta och ta upp all blöt tvätt tll lägenheten så hälften av allt hann aldrig bli rent).
 
Ska även försöka diska, damma och greja lite också. Får väl se hur mycket jag pallar med tanke på att jag redan nu har så ont i ryggen :-/
 
Förresten kan detta nog vara ett av det tråkigaste inläggen någonsin haha. Men å andra sidan var det väl dags att uppdatera med ett inlägg så jag kanske kan komma igång med bloggen lite mer regelbundet.
 
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!